IB GZ 06 Inbouwsteen Gierzwaluw (nieuwbouw)

Vraag een offerte aan voor dit product

Omschrijving

Deze inbouwsteen biedt nestgelegenheid aan de gierzwaluw en kan worden toegepast bij nieuwbouwprojecten. Met zijn 15 cm diepe interne bodemmaat geeft hij de gierzwaluwen de optimale broedruimte.

Zowel inbouw als opbouwkasten kunnen probleemloos worden toegepast bij nieuwbouw, renovatie of bij bestaande gebouwen. Deze inbouwsteen is zeer geschikt voor nieuwbouwprojecten. Door zijn diepere binnenmaat vraagt deze nestkast iets meer ruimte om in te bouwen dan de IB GZ 04. De nestkast is gemaakt van het duurzame materiaal Woodstone, een mengsel van houtvezel en beton. 

De nestkast wordt in zijn geheel ingemetseld. Aan de voorzijde wordt de nestkast met steenstrips afgewerkt, er moet allen een invliegopening van 6 centimeter breed en 3 centimeter hoog worden gecreëerd. Deze invliegopening is nodig voor gierzwaluwen. 

Plaatsing

Deze verborgen gierzwaluw inbouwsteen kan worden toegepast bij nieuwbouw. De hoogte van de nestkast is gemaakt op maatvoering van een standaard waalformaat (3 lagen hoog). De voorzijde van de inbouwsteen ligt ± 3 cm binnen de voorzijde van de gevel. Op deze manier kan men met steenstrips de voorzijde van de inbouwsteen volledig wegwerken. Er moet alleen een horizontale sleuf van 6 centimeter breed en 3 centimeter hoog worden opengelaten als invliegopening. De isolatie in de spouw kan gewoon doorlopen achter de steen dus er ontstaat geen koudebrug. Moet er toch isolatie weggesneden worden dan is het belangrijk om de isolatie ruim om de omtrek van de kast weg te snijden. De ruimte achter de kast moet in dat geval opgevuld worden met een harde isolatie.

De inbouwsteen bij voorkeur op de noord of oostkant inbouwen, niet op de zuid/westgevel in verband met regeninslag. Waar mogelijk de inbouwsteen zo hoog mogelijk in de gevel plaatsen maar minimaal op 4 meter hoogte. De aanvliegroute naar de kast vrij houden dus geen bomen of struiken voor de muur laten groeien en ook geen zonwering of iets dergelijks boven de inbouwsteen. De gierzwaluw broed ook graag in kolonies. Het is dus aan te raden meerdere inbouwstenen bij elkaar in te bouwen. De onderlinge afstand van de inbouwstenen moet dan minimaal 40 centimeter zijn. Er hoeft geen nestmateriaal toegevoegd te worden. 

Onderhoud

Gierzwaluwen gebruiken weinig nestmateriaal en maken ook geen vieze strepen op de gevel. De inbouwstenen hoeven dan ook niet schoon gemaakt te worden.

Verkoopprijs (inclusief btw): € 34,95
Verkoopprijs (exclusief btw): € 28,88

  • Vogelbescherming Nederland
  • Natuurpunt
  • Vogelbescherming Vlaanderen
  • Forest Stewardship Council®

Specificaties

Verkoopprijs (incl. btw) € 34,95
Verkoopprijs (excl. btw) € 28,88
Artikelnummer 90152
Buitenmaat (b x h x d) (cm) 42 x 18 x 16.8
Binnenmaat (b x h x d) (cm) 37 x 13 x 15
Gewicht (kg) 5.5
Kleur Grijs
Invliegopening 30 x 65
Materiaal Woodstone®
Soort Gierzwaluw
Categorie Gierzwaluwen