VK SK 02 Vleermuizenkast

Vraag een offerte aan voor dit product

Omschrijving

Deze grote kraamkast is geschikt voor plaatsing  tegen gemetselde muren en andere ruwe gevels. Vleermuizen kunnen op twee manieren de kast inkruipen: via de muur omdat de achterwand 2 cm vrij ligt en via de openingen aan de onderzijde. De kast is door de open onderzijde gemakkelijk te controleren. 

De 3 compartimenten, met een tussenruimte van 19 mm, zijn onderling te bereiken door gaten in de tussenwanden en ruimte bovenin de kast. Deze vleermuizenkast kan met meerdere kasten naast elkaar geschakeld worden om een nog grotere ruimte te creëren. Hiervoor moeten verbindingsgaten gemaakt worden aan de zijden die tegen elkaar komen zodat een doorgang ontstaat van de ene naar de andere kast.

Er zijn verschillende vleermuissoorten die gebruik kunnen maken van deze vleermuizenkast de gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, kleine dwergvleermuis, baardvleermuis en brandtsvleermuis. Dit is afhankelijk van de soorten die lokaal voorkomen. Deze kast is geschikt als zomer, paar en kraamverblijf. Bij milde winters kan de kast ook als schuilplaats dienen.

Spuitkurk

Bij deze kast is gebruik gemaakt van spuitkurk. Spuitkurk zijn fijne korrels kurk die door middel van het toevoegen van natuurhars en water op platen wordt gespoten. Het is een natuurlijk materiaal waar geen chemische toevoegingen zijn gebruikt. Spuitkurk is licht van gewicht en heeft een isolerende werking. De korrelstructuur geeft vleermuizen een goede grip. Spuitkurk heeft een zacht oppervlak, het voorkomt dus dat vleermuizen slijtage aan vleugels of nagels krijgen. Het gebruik van Spuitkurk is een nieuw concept dat alleen door Vivara Pro word toegepast. 

Plaatsing

Deze kast is speciaal gemaakt voor plaatsing tegen gemetselde wanden (geen damwanden). Kies bij voorkeur een gevel waar in de middag / avond de zon op staat. Plaats de kast op minimaal 4 meter hoogte. Vermijd directe regeninslag. De vleermuizenkast ophangen met de meegeleverde bevestigingsmaterialen.

Onderhoud

De vleermuiskasten kunt u één keer per jaar in de winter schoonmaken. Bij voorkeur tijdens een vorstperiode, controleer eerst of de kasten niet bezet zijn. Met een speciale borstel met lange steel kunnen alle spinnenwebben en andere vervuiling (zoals ontlasting) in de kast verwijderd worden. Wij adviseren om jaarlijks ook de deugdelijkheid van de nestkast en de ophanging te controleren.

 

Marlon de Haan van ecologisch adviesbureau Ecoresult heeft in het voorjaar van 2021 deze opname gemaakt van een kolonie gewone dwergvleermuizen in een VK SK 02 Vleermuizenkast. Het aantal vleermuizen is vastgesteld op ongeveer 160 vliegvlugge adulten, daarnaast waren er nog zo'n 15 jongen in de kast op moment van opname.

  • Zoogdiervereniging

Specificaties

Artikelnummer 91462
Buitenmaat (b x h x d) (cm) 80 x 120 x 13.5
Binnenmaat (b x h x d) (cm) 74 x 102 x (3 x 1,9)
Gewicht (kg) 18
Materiaal Exterieur multiplex, spuitkurk
Soort Gewone dwergvleermuis, Ruige dwergvleermuis, Kleine dwergvleermuis, Baardvleermuis, Brandtsvleermuis
Categorie Vleermuizen