PRODUCTGROEPEN

GROENE GEVELS, WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Bij natuurinclusief bouwen en ontwerpen wordt ook de gevel niet vergeten. Groene gevels hebben verschillende voordelen. In de zomer zorgen ze voor aanzienlijke verkoeling, zowel voor het gebouw zelf als voor de stad. In de winter houden ze de warmte binnen het gebouw. Planten veroorzaken door verdamping een koeler stads- en straatklimaat. Daarnaast vindt geluidsdemping plaats doordat de weerkaatsing van geluid tussen de gevels afneemt.

Bovendien biedt een groene gevel dekking, voedsel, nestplaatsen en schuilgelegenheid voor vogels en insecten. Gevelbeplanting neemt minimale ruimte in beslag en levert toch aanzienlijke vierkante meters aan groen op.

Een groene gevel, een waardevolle microhabitat

Er zijn verschillende mogelijkheden om een gevel te vergroenen. Een muur kan helemaal van groen worden voorzien, het groen kan bepaalde etages omringen of de planten klimmen al zigzaggend naar boven.

Groene gevels kunnen perfect worden gecombineerd met faunavoorzieningen van houtbeton voor huismussen, gierzwaluwen, zangvogels, insecten of vleermuizen. Zo ontstaan waardevolle microhabitats die aan tot wel honderd verschillende diersoorten een leefgebied bieden.

Een groene gevel, een waardevolle microhabitat

Typen gevelbegroeiing

Er zijn drie categorieën gevelbeplanting: de oriëntatie van de gevel (zon of schaduw) en de aanwezige grondsoort bepalen welke soorten gevelbeplanting geschikt zijn.

  1. Zelfhechtende klimplanten, bijvoorbeeld klimop en driedelige wingerd.
  2. Klimplanten die een steunconstructie nodig hebben om te groeien en te klimmen, zoals blauwe regen, bosrank, kamperfoelie en wilde hop.
  3. Groene muur: planten groeien vanuit bakken aan de gevel of op een substraat dat aan de gevel is bevestigd. Bijvoorbeeld bitterzoet, heggerank, varens, kruiden en viooltjes.

Momenteel bieden wij alleen klimplanten aan die een steunconstructie nodig hebben, de zogenaamde Urban Climbers.

Voordelen klimplanten direct laten groeien uit ondergrond

Wij adviseren om klimplanten vanuit de ondergrond te laten groeien. Dit is immers de natuurlijke manier van klimplantengroei. De groeiwijze biedt verschillende voordelen:

+ Geen insectenbestrijding

+ Vele malen goedkoper in aanschaf dan levende wandsystemen

+ Geen watergeefsysteem nodig

+ Lange levensduur

Meer weten? Neem dan contact op. Wij helpen je graag verder.

Voordelen klimplanten direct laten groeien uit ondergrond vivarapro
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en
blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen
Copyright Vivarapro
Sitemap